CAW Oost-Brabant

Gedetineerden uit Leuven Centraal lanceren eigen cd voor het goede doel

Met trots kondigen we aan dat na een jaar toegewijd werk, 8 gedetineerden (7 muzikanten en 1 kunstenaar) onder de bandnaam CELL(R) klaar staan om hun langverwachte album “Every Day” te presenteren in Leuven Centraal. Dit inspirerende muzikale project is tot stand gekomen ter ondersteuning van Moderator vzw, in nauwe samenwerking met diverse interne en externe organisaties. Deze bijzondere cd zal zowel binnen als buiten de gevangenismuren beschikbaar zijn, zowel fysiek als online!

Vorig jaar werd in de centrale gevangenis van Leuven een traject band coaching opgestart, waaruit de samenstelling van CELL(R) voortvloeide. De cultuurfunctionaris van De Rode Antraciet, Sabine De Bock, maakt zulke activiteiten mee mogelijk. Anne Verbraeken, organisatieondersteuner in de gevangenis bij CAW Oost-Brabant, stapte mee in dit traject als zangeres. Gaandeweg deden er zich opportuniteiten voor die Sabine en Anne grepen om de opnames van de cd te verwezenlijken.

Participatie troef

De band voer wel bij een sterk uitgewerkt organisatieplan – geleid door Anne en Sabine – dat bovendien erg participatief was. De muzikale gedetineerden werden van meet af aan in alles betrokken: welke nummers op de cd zouden komen, hoe de hoes eruit zou zien, de titel, de organisatie van de concerten, het vormgeven van externe evenementen…

Dit verliep niet zonder slag of stoot. De gevangenis is een stresserende omgeving en ieder heeft zijn eigen rugzak om te dragen. Samenwerken in zulke omstandigheden vraagt veel. Desondanks is het resultaat een mooi, kwalitatief stukje kunst met een veelheid aan thema’s die zowel mensen binnen als buiten de gevangenismuren kunnen beroeren. De betrokken gedetineerden hebben elk hun eigen bijdrage geleverd in dit project en hun eigen, persoonlijke pad bewandeld.

Gaandeweg sloten meer gedetineerden aan voor technische ondersteuning van de concerten én werd er nauw samengewerkt met het team van Jail TV, wat het mogelijk maakte om exclusieve videoclips te maken met beelden uit de gevangenis. De opnames en montage hiervan gebeurden eveneens door gedetineerden! Een gedetineerde kunstenaar, Mamboleo, zette zijn artistiek talent in voor het artwork van de cd-hoes en de landingspagina.

De muziekkelder

CELL(R) is de naam die de groepsleden gekozen hebben voor hun band, een verwijzing naar de muziekkelder in de Leuvense Centrale gevangenis. Dit is een muziekstudio waar bands kunnen repeteren en elkaar muzikaal inspireren. Het is een plek met een bijzondere betekenis voor alle muzikanten binnen de muren, weg van de camera’s en controle. De werking is gebaseerd op vertrouwen en samenwerking. Niet zo evident in een gevangenis, dus des te unieker.

De nummers

Een interne singer-songwriter, Marcus Matthews, nam het initiatief om met zijn nummers aan de slag te gaan. Sinds vorig jaar waren er intensieve repetities, nadien maanden van opnames en nu ligt de cd, ‘Every Day’ er! De nummers die Matthews schreef tijdens zijn verblijf in Leuven Centraal – zoals de ironische titel van de song ‘Hotel Leuven’ – beklijven, ontroeren en zijn gewoonweg steengoede songs met sterke lyrics.

De thema’s zijn vaak diep, betekenisvol of eerder een poging om even te ontsnappen uit de harde werkelijkheid. Songs als ‘A better way than this’, Don’t Give Up’, ‘Sorry’, Heartstrings’…  spreken voor zich. Ze bevatten een kwetsbaarheid die in contrast staat met het macho imago dat mensen achter de muren van een gevangenis vaak hebben.

De opnames

Voor de opnames in de muziekkelder konden we beroep doen op vrijwillig moreel consulent bij de Stichting aan Morele Bijstand aan Gevangenen (SMBG) Gerry Koolen, die én muzikant is én een opnamestudio thuis heeft. Hij was bereid om een compacte set apparatuur wekelijks binnen en buiten te brengen: zo toverde hij de muziekkelder om in een opnamestudio. De opnames waren een lang en intensief proces dat hij binnen de detentiecontext met het nodige geduld tot een mooi resultaat bracht.

Steun

De financiering van het persen van de cd, het grafisch werk en meer werd mee mogelijk gemaakt door Count me in! Active participation in Prisons, een tijdelijk participatiefonds van De Rode Antraciet.

Voor de verkoop en lancering van de cd sloot de organisatie deMens.nu aan. Zij organiseren jaarlijks mee de Nationale dagen van de gevangenis in november. Op hun event op 16/11 in de KVS in Brussel, zal de cd centraal staan als project dat mensen verbindt en hoop biedt.

Het goede doel dat gekozen werd is Moderator vzw, een organisatie die zich binnen en buiten de gevangenismuren inzet voor slachtoffers én daders en het herstel tussen hen en de bredere maatschappij. Deze organisatie werd unaniem gekozen door de gedetineerden zelf omdat de inhoud van de nummers sterk verbonden is met wat Moderator doet.

Dit project is bijzonder omwille van de goede, participatieve samenwerking tussen gedetineerden en de betrokken organisaties. En eveneens door een fijne samenwerking met de lokale directie, in het bijzonder attaché gevangenisdirecteur Kim Huygens.

Meer van CELL(R)?

  • De cd kopen doe je hier
  • De videoclip van ‘Hotel Leuven’ kijk je hier
  • Meer informatie over het project lees je hier

Download: