Graffitiproject kleurt stadspark van Geel

Het stadspark van Geel is een kleurrijke muur rijker dankzij het een sociaal-artistiek project van JAC Geel en VZW Refuchances. De graffitimuur is een geheel van diverse verhalen, met als boodschap ‘samen staan we sterk’.

Op de website van geelfm.be verscheen een mooi artikel over het graffitiwerk. Dit is het eindresultaat van een artistiek project met oog voor sociale integratie. Een co-creatie, waarin jongeren en nieuwkomers aan de slag gingen met hun talenten en deze verder ontwikkelden via ‘beeldende kunst’. De eigen leefwereld was telkens de insteek bij de werken.

De tekening van het jeugdadviescentrum of het JAC Geel draagt de naam Colour You(th). Het bestaat uit afzonderlijk werken, geselecteerd door jongeren en tot één geheel gebracht door kunstenaar Sander en zijn team. Jongeren kwamen gedurende tien weken samen om te schilderen, collages te maken, en vooral zichzelf tegen te komen. Niet altijd gemakkelijk, maar door de positieve sfeer in de groep ervaarden de jongeren dit als een groeikans op verschillende levensdomeinen.

Het werk van VZW Refuchances, een organisatie die vluchtelingen helpt integreren, toont verschillende gezichten die samen een inclusieve boodschap uitdragen. VZW Refuchances ging samen met kinderen aan de slag om tekeningen te maken en later kregen ze professionele ondersteuning om van alle puzzelstukjes een geheel te vormen.

Lees het artikel rechtstreeks via deze link.