Gratis 0800-nummer voor gedetineerden

Als gedetineerde ben je afgesloten van de buitenwereld. De wereld binnen is je realiteit. Maar in die realiteit kan je bijvoorbeeld wel rekenen op ondersteuning en advies van onze trajectbegeleiders. En in die realiteit kan je op gepaste tijden bezoek ontvangen van de mensen die je graag ziet.

Toen de veiligheidsmaatregelen veranderden, werd dat van de ene dag op de andere: geen face to face hulpverlening meer en geen bezoek meer.

“Op dat moment werden we weer extra geconfronteerd met de specifieke context waarin we werken. We kunnen niet, zoals buiten, onze cliĆ«nten opbellen om ze een hart onder de riem te steken, te vragen hoe het met hen is en waarmee we kunnen helpen,” vertelt een trajectbegeleider. “Maar al snel had onze ICT-verantwoordelijke een subliem idee.”

In heel Vlaanderen kunnen mensen gratis telefonisch contact opnemen met het CAW via het nummer 0800 13 500. Op basis van de postcode die ze ingeven, komen ze rechtstreeks terecht bij het CAW in hun buurt. Waarom dat systeem niet uitbreiden voor gedetineerden?

In samenwerking met de Vlaamse overheid, het gevangeniswezen en CAW, kwam er een specifiek 0800-nummer dat gedetineerden vanuit hun cel kunnen bellen. Door een code in te geven, komen ze rechtstreeks bij de juiste hulpverlener terecht.

“We merken dat het initiatief zeer zinvol is. Gedetineerden zitten namelijk ook met veel praktische vragen. Daarnaast is het psychosociale zeer belangrijk.”