Het CAW organiseert: De Warmste Bak 2021

Justitieel Welzijnswerk (JWW), een deelwerking van het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW), ondersteunt de solidariteitsacties van gedetineerden voor De Warmste Week 2021. Met deze acties willen gedetineerden een warm hart toedragen aan mensen uit de vrije maatschappij.

Ook gedetineerden voelen zich aangesproken door het thema van De Warmste Week: ‘Kunnen zijn wie je bent, dat verdient iedereen’. Want door in detentie te verblijven, verliezen ze een deel van hun eigen zijn.

‘Als gedetineerde ben je afhankelijk van anderen om te kunnen zijn wie je bent’.

Zoveel meer dan ‘een gevangene’

‘Gedetineerden worden beperkt in de verschillende rollen die ze innemen. Als vader willen ze hun kind zien opgroeien, als partner willen ze hun liefde delen, als vriend willen ze er zijn voor de ander … Dat kan niet zoals het is buiten de gevangenis. Dat vormt een eerste beperking op wie ze zijn,’ zegt Marisca D’Hont, JWW-medewerker bij CAW Oost-Vlaanderen. ‘Daarnaast voelen ze de nood om hobby’s te gebruiken als uitlaatklep of als middel om zich uit te drukken, maar moeten ze het ook op dat vlak doen met wat er voorhanden is. Kortom, door te leven in gevangenschap ben je afhankelijk van anderen om te kunnen zijn wie je bent’.

Vlammenactie tijdens #DWW21

Vorig jaar riep De Warmste Week op om vlammen aan het raam te hangen. Vlaamse en Brusselse gevangenissen gaan dit jaar met deze oproep aan de slag: gedetineerden, bewakend personeel en personeel van de hulp- en dienstverlening aan gedetineerden hebben boodschappen getekend, gedicht of geschreven op vlammen. Deze vlammen zijn onder meer te bezichtigen aan gevangenismuren, langs wandelwegen en op troostplekken.

Een warm hart onder de riem

Enkele creatieve gedetineerden maakten tekeningen of schilderijen in het #DWW-thema, die werden gebruikt als afbeeldingen voor postkaarten. Met de steun van De Rode Antraciet werden de kaarten gedrukt. Deelnemende Vlaamse en Brusselse gevangenissen hebben de kaarten verspreid onder hun gevangenispopulatie om er hartverwarmende spreuken, teksten of citaten op te noteren. De postkaarten worden vervolgens gestuurd naar verschillende lokale organisaties zoals woonzorgcentra en psychiatrische ziekenhuizen. Naar iedereen die een warm hart onder de riem kan gebruiken.