In het CAW ben ik kunnen landen als hulpverlener

We zijn zo trots dat we ons ook in 2024 een Baanbrekende Werkgever mogen noemen! Tijdens deze editie hebben we ons helemaal gesmeten op talentontwikkeling en een duurzame loopbaan. Zodat onze medewerkers élke dag het beste van zichzelf blijven geven. We interviewen medewerkers over het ontwerp om na te gaan hoe zij hun job bij ons CAW ervaren. Aan het woord: collega Lidewei Callens.

“Ik ben Lidewei Callens, en werk in twee functies voor CAW Oost-Vlaanderen. Als hulpverlener werk ik in het team Persoonlijk en Relationeel Welzijn (PRW), de andere functie heet Procesbegeleider in functie van Positieve Heroriëntering. Als hulpverlener van PRW ga ik in gesprek met mensen over hun psychisch welzijn. Dit kan in individuele gesprekken, maar ook samen met hun partner of andere gezinsleden. Ook begeleiden we partners die denken aan scheiding of al gescheiden zijn. In deze laatste focussen we ons op hun eigen ouderschap, en de noden van hun kinderen. In mijn andere functie begeleid ik gezinnen waar er sprake is van verontrusting. Dit doe ik vanuit team Sherpa die bestaat uit hulpverleners van verschillende organisaties. Door met het gezin op zoek te gaan hoe er kan gesproken worden over existentiële thema’s: wat hen raakt, waar ze naar verlangen en hoe ze hier zelf verantwoordelijkheid in kunnen opnemen. We ondersteunen dit spreken binnen – en buiten – het gezin, en zetten op die manier in op verandering in de zorgen die er zijn.”

Waarom heb je voor het CAW Oost-Vlaanderen gekozen?

“Voordat ik bij het CAW kwam, heb ik in kleinere organisaties gewerkt. Ik wilde graag deel uitmaken van een groter geheel en samenwerken aan een beter welzijn voor mensen in een kwetsbare situatie.
Het geeft mij ook rust als hulpverlener dat ik gratis hulp kan aanbieden vanuit het CAW. Je weet dat je iets voor mensen kunt betekenen, zonder dat ze een financiële drempel moeten ervaren.”

Hoe heeft het CAW actief jouw talenten mee helpen ontwikkelen?

“Ik heb de voorbije jaren al veel geleerd van mijn collega’s, zowel binnen als buiten mijn teams. Mijn eigen teams hebben mij doen groeien als hulpverlener en als mens. We leren veel van elkaar door intervisie. Het leren kennen van de verschillende diensten binnen het CAW, geeft mij een bredere blik gegeven op het welzijnslandschap. Het is een deugd om samen te werken met al deze diensten.

Momenteel volg ik ook een opleiding Partnerrelatie gezins-, en systeempsychotherapie. Niet alleen leer ik daar zelf heel veel uit, ik kan hiermee ook mijn eigen teams verrijken met de kennis en vaardigheden die ik opdoe. Daarnaast biedt het CAW kansen om door te stromen naar een andere dienst, als er nood is aan een nieuwe uitdaging.”

Krijg je voldoende ruimte en vertrouwen om je job in te vullen?

“Dat gevoel krijg ik wel. Er zijn natuurlijk kaders waarbinnen we werken, dit zorgt voor duidelijkheid. Binnen die kaders krijgen we veel ruimte en vertrouwen om onze eigen stijl toe te passen en ‘out of the box’ te denken.”

Heb je het gevoel dat CAW Oost-Vlaanderen voldoende doet om de medewerkers aan zich te binden?

“CAW Oost-Vlaanderen biedt een aantal voordelen, die ik in andere organisaties minder vind. Het CAW hecht belang aan ieders expertise en de verschillende expertises gecombineerd, versterkt ook de gepaste hulp aan cliënten. Van bij het begin krijg je veel opleiding over de visie, de werking, het registratiesysteem en de geschiedenis van CAW Oost-Vlaanderen. Ieder jaar krijgen we budget om opleiding te volgen en ook grotere opleidingen worden ondersteund. Er is ook een jaarlijkse inspiratieweek om je kennis over bepaalde thema’s te vergroten.”

In het CAW ben ik kunnen landen als hulpverlener.

“We worden zo goed mogelijk meegenomen in het breder kader van het CAW over nieuwe projecten, financiering, belangrijke inhoudelijke thema’s enzovoorts via de CAW Tournees (n.v.d.r.: personeelsbijeenkomsten waarover het reilen en zeilen van ons CAW uit de doeken gedaan wordt). Het CAW legt zijn medewerkers in de watten op personeelsfeesten met lekker eten en een leuke (dans)sfeer. Ook krijgen we op CAW Tournees koffiekoeken of broodjes om te eten. Het zijn verbindende momenten met collega’s uit andere regio’s. De ondersteuning van het ICT-team is heel goed. Laptops en gsm’s worden regelmatig vervangen door nieuwere en kwaliteitsvolle modellen. Je krijgt veel ondersteuning bij vragen of bij veranderingen. De maaltijd- en ecocheques apprecieer ik sterk. De lonen bij het CAW hangen af van de barema’s, maar voor de hele sociale sector zou het loon hoger mogen liggen.”

Krijg je voldoende ruimte om jezelf te zijn?

“In het CAW ben ik kunnen landen als hulpverlener. Ik voel me goed in de organisatie, mijn CAW-huis en mijn teams. Collega’s leren mij kennen zoals ik ben. Ik hou ervan om mensen op hun gemak te stellen en aan het lachen te brengen. Er is een fijne wisselwerking met collega’s om ondersteuning te krijgen en ondersteuning te bieden. Ik krijg de ruimte om creatief bezig te zijn in mijn denkprocessen en het werken met cliënten. Ook naar mijn cliënten toe voel ik me heel authentiek.”

Werken bij CAW Oost-Vlaanderen

We zijn altijd op zoek naar nieuwe medewerkers! Heb je goesting in een nieuwe uitdaging? Of ken je iemand die er wel eentje kan gebruiken? Je vindt alle openstaande vacatures op onze website.