Kinderen moeten kunnen lachen, ook nu.

Kinderen in kwetsbare gezinnen hebben het in deze vreemde coronatijden extra zwaar. Om hen een hart onder de riem te steken maakte Gloria Monserez, Vlaams actrice, zangeres en ook televisiepresentatrice een reeks filmpjes.  Ze deed dit op vraag van CAW Oost-Brabant.

Sinds 13 maart blijven we allemaal zo veel mogelijk ‘in ons kot’. Velen doen dat in een veilige thuisomgeving, omgeven door de mensen die ze het liefste hebben. Maar dat is niet voor iedereen zo.

In de verschillende opvangcentra van de CAW’s verblijven heel wat gezinnen, omdat ze door omstandigheden op straat kwamen te staan en geen dak meer boven hun hoofd hadden of omdat er sprake was van geweld thuis. Jaarlijks verblijven zo meer dan 1000 kinderen en jongeren in een opvangcentrum van het CAW.

Door de coronamaatregelen die nu gelden, is het voor deze kinderen vaak nog moeilijker om zich fijn bezig te houden. Spelen en eten mag er immers niet meer in groep, wat de mogelijkheden en ruimte beperkt. Bovendien is een opname in een opvangcentrum sowieso een verwarrende en moeilijke tijd voor een kind.

Een ander soort hulp

CAW Oost-Brabant heeft voor kinderen in kwetsbare situaties een apart hulpaanbod ontwikkeld. In dat kader wilden we ook specifiek voor deze doelgroep iets extra doen.

“Kinderen beleven problemen op een andere manier dan volwassenen, ze reageren er ook anders op. Ze hebben meer dan ooit nood aan een uitlaatklep, aan wat plezier en ontspanning” zegt An Verbelen, teamleider regio Leuven en Crisisopvangcentrum bij CAW Oost-Brabant, “en wie kan hen dat beter geven dan Gloria”.

Filmpjes om te ontspannen

Gloria Monserez, actrice, zangeres en ook televisiepresentatrice, ging graag in op onze vraag. Ze wil deze kinderen – en bij uitbreiding alle kinderen die binnen het CAW begeleid worden – een hart onder de riem steken. Zij groeien op in uitdagende leefomstandigheden, die vandaag extra onder druk komen te staan. Deze kinderen kunnen een extra steuntje in de rug gebruiken. Daarom zal zij de komende weken regelmatig een filmpje voor hen maken, met toffe opdrachten of fijne vertelsels. Helemaal speciaal voor hen.

Ook voor kinderen die niet in een opvangcentrum zitten kunnen de filmpjes voor ontspanning en plezier zorgen.