Marie Monballiu: “Vraag eens hoe het met een ander gaat”

De coronacrisis gooit bij iedereen roet in het eten, zeker bij jongeren. De uitlaapklep valt weg, eenzaamheid en mentaal onwelzijn loeren om de hoek. Tijdens grote veranderingen in je leven (alleen gaan wonen, studeren, op kot gaan of je eerste job) heb je meer dan ooit nood aan een luisterend oor. Toch durven veel jongeren de stap naar professionele hulpverlening niet te zetten. Daarom lanceert het JAC, het jongerenaanbod van het CAW (Centrum Algemeen Welzijnswerk) op een algemene bekendmakingscampagne. De boodschap van de campagne: je staat er niet alleen voor. Je kan terecht bij de professionele medewerkers van het JAC voor een luisterend oor en een helpende hand.

Marie Monballiu (DJ bij QMusic) blikt terug naar het moment dat zij voor het eerst op eigen benen stond en vertelt over haar leven in coronatijden.

‘In 2011 ben ik radio gaan studeren in Brussel. Mijn roots liggen in De Kempen. Vanwege de afstand was het een logische beslissing om op kot te gaan. Ik heb vier jaar op kot gezeten in Brussel, samen met heel wat Erasmusstudenten.

“Op kot gaan, betekent natuurlijk volledig op eigen benen staan. Je mama komt je niet wakker maken zodat je op tijd in de les bent.”

‘Ik vond het moeilijk om mij open te stellen tegenover nieuwe mensen. Ik heb me niet opgesloten, maar ik trok me wel regelmatig terug op mijn kamer. Ik heb één jaar met mijn nicht samengewoond. Dit vond ik fijn, want met haar had ik al een goede band. Het is belangrijk dat je jezelf tijd gunt om te leren. Alles juist doen, kan niet. Je vindt wel je eigen manier. En dit hoeft zeker niet de manier te zijn hoe anderen met iets omgaan. Zelf kuisen vond ik moeilijk. Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt over het huishouden zodat iedereen happy blijft.’

“Het is belangrijk dat je goede afspraken maakt over het huishouden zodat iedereen happy blijft.”

‘Na mijn studententijd ben ik nog twee jaar blijven ‘plakken’ in Brussel. Ik woonde steeds samen met huisgenoten. Het is belangrijk dat je een soort van kuisschema opstelt: wie doet wat en wanneer. Twee jaar geleden ben ik naar Antwerpen verhuisd waar ik alleen woon. Het is een aanpassing in vergelijking met samenwonen met huisgenoten. Kuisen en opruimen doe ik nog steeds niet graag.’

“Ik zie momenteel enkel mijn lief, mijn knuffelcontact. Ik ga ook wel eens buiten wandelen met mijn mama of enkele vrienden.”

‘De eerste coronalockdown ben ik goed doorgekomen. In maart woonde er toevallig een vriendin bij mij. Ze zou een wereldreis maken, maar dit is niet kunnen doorgaan. Ik vind het moeilijk om te beseffen dat het nog een tijdje zal duren voor we terug samen mogen feesten met heel de familie.’

“De uitlaatklep van veel jongeren is weggevallen. Dat kan je het gevoel geven dat je helemaal alleen bent, maar dat is niet.”

Het is ook niet gemakkelijk om anderen te motiveren als je zelf minder gemotiveerd bent. Toch ben ik blij dat ik momenteel in een verdere fase in mijn leven zit. Voor jongeren lijkt me dit allemaal nog moeilijker. Ik kan mij voorstellen dat je nu nog meer op jezelf toegewezen bent. De uitlaatklep van veel jongeren is weggevallen. Dat kan je het gevoel geven dat je helemaal alleen bent, maar dat is niet. Er is nood aan begrip voor jongeren, zeker tijdens deze uitdagende periode.

“Ik ben blij dat ik de stap heb durven zetten om met iemand professioneel te speken.”

Vorig jaar heb ik een burn-out gehad. Momenteel ga ik nog steeds naar een psycholoog. Ik ben blij dat ik de stap heb durven zetten om met iemand professioneel te speken. Ik denk niet dat iedereen deze stap durft te zetten. Je bent écht niet alleen met je gevoel. Zoek hulp. Dit is zo belangrijk!

Marie’s tips: op eigen benen!

  • Maak een kuisschema om orde en structuur te bewaren, maar zorg ervoor dat dit niet té streng wordt. Je kan dit samen met je huisgenoten maken en gebruik leuke kleurtjes. Een propere omgeving zorgt voor rust in je hoofd.
  • Maak een eetplanning. Zorg ervoor dat je op voorhand weet wat je gaat eten. Denk eens na waar je die week zin in hebt. Bijvoorbeeld: ik ga deze week 3 keer spaghetti eten, dus ik maak een grote pot spaghettisaus, en ik heb ook zin in gevulde paprika.” Zo weet je op voorhand wat je allemaal moet meenemen. Je kan dit invriezen en later opeten. Zo heb je altijd gezond eten. Mijn fysieke gezondheid hangt samen met mijn mentale gezondheid. ‘Mealpreppen’ is een tip dat voor mij enorm helpt. Wie weet ontdek je een kei groot kooktalent in jezelf.
  • Het is belangrijk om elkaar te blijven zien. Houseparty is een applicatie waar je met veel mensen tegelijk kan babbelen, maar je kan ook spelletjes spelen. Ik ga dit weekend een online Escape Room spelen met vrienden. Daar kijk ik naar uit!
  • Vraag eens hoe het met een ander gaat. Het doet deugd als iemand vraagt hoe het met mij gaat. Één berichtje en je geeft de ander het gevoel dat je er bent. Dat ze er niet alleen voor staan.
  • Sporten. Beweging is super belangrijk. Doe eens samen met je vrienden een workout. Je kan elkaar zien via videobellen. En als je niet van pottenkijker houdt, kan je altijd je camera uitzetten.
  • Schrijf eens een kaartje naar een vriend, familielid of collega. Dat is echt keitof! Het zorgt voor een verrassingseffect als je niet op voorhand vertelt dat er een kaartje onderweg is. Je maakt iemand anders blij en daar word je zelf ook happy van.