CAW Antwerpen, CAW Groep

Radio (z)onderdak

Alexander (38) werkt in De Steenhouwer, ons inloopcentrum voor dak- en thuislozen in Antwerpen. Daar maakt hij samen met cliënten radio (z) onderdak.

 

Naast hulpverlener is Alexander ook student Sounddesign aan de Academie van Antwerpen. Zijn talent zette iets fantastisch in gang in onze organisatie.

Alexander: “Op een dag doopte ik mezelf tot DJ Hitmachine en ging ik in de Steenhouwer achter een computer zitten met liedjes, een microfoon en een geschilderde doos, ‘de shoutbox’. Ik vroeg de mensen om hun favoriete nummers aan te vragen en hun gedachten erbij in de shoutbox uit te spreken. Wat toen gebeurde was fenomenaal. Liedjes hangen vaak samen met persoonlijke herinneringen. Het is erg speciaal om cliënten daarover te horen vertellen. Sommigen nemen de microfoon en zijn voor lang vertrokken, ze kunnen gemakkelijk een radioprogramma op hun eentje vullen. 

 

Het project tilt hen omhoog en geeft hen een platform.

Ondertussen hebben we een radioprogramma met vaste rubrieken: Walter is charmezanger, Huub vertelt een mop, meneer Switters doet de moderubriek en Boudewijn filosofeert over het leven. Carlos is onze correspondent Internationale Zaken, Sakis heeft een kookprogramma, Yassin doet poëzie en Kevin rapt. Meneer Vantruyen vertelt ons dan weer over waarheid, over buitenaards leven bijvoorbeeld. En ‘onzin van week’ is de rubriek van Menno. Hij maakt van de muren deuren. Dan loop je niet tegen muren op, maar zijn het ingangen.

Ik verzamel alles en maak er een uitzending van die we Radio (z)onderdak hebben gedoopt. Eén keer om de twee maanden kan je die beluisteren op Radio Centraal. We zijn Radio Centraal zeer dankbaar, want het is ‘echt’ nu. Officieel! Het project tilt onze gasten omhoog en geeft hen een platform. Ze komen op de radio. Het leeft. Er gaan recorders met cassettebandjes rond en cliënten kunnen eigen verhalen en geluiden opnemen. Serieuze zaken behandelen we in onze podcasts en we werken ook aan de Antwerp Homeless Audiotours: een audiotour door de stad waarbij je Antwerpen door ogen van een dakloze bekijkt. 

Ik vind het ontzettend fijn om samen aan deze projecten te werken en een safe space te bieden. Een moment waar de tijd even stil staat en problemen vergeten worden.”

Mis de volgende uitzending van radio (z)onderdak niet:  woensdag 2/3 om 20 u op radio centraal 106.7FM 

Blijf op de hoogte via www.radiozonderdak.wordpress.com

 

Beeld: Atilla Erdem