Scoren met CAW en Younited Beveren

Younited Beveren is meer dan een voetbalploeg. Of het nu de samenhorigheid van de eetmomenten is of de beleving tijdens de trainingen, de euforie van een overwinning of het verdriet van een nederlaag: bij Younited Beveren delen ze lief en leed. “We hopen via onze trainingen de ideale mix te vinden tussen sportieve activiteiten en sociale verbinding zodat iedere ploegmaat een thuis kan vinden in onze ploeg.” Aldus Kasper Vandewalle, de sportieve coach vanuit Arktos.

Naast een sportcoach is er elke training ook een sociale coach aanwezig zijn. Joke Sonjeau van CAW Oost-Vlaanderen neemt deze rol voor haar rekening: “Bij Younited Beveren willen we een veilige haven bieden voor iedereen. Ongeacht afkomst, leeftijd of levenswandel. Sporten in een team brengt heel wat levenslessen mee, daar gaan we samen mee aan de slag. Vanuit mijn positie als sociale coach kan ik elke speler individueel ondersteunen en zo nodig de brug slaan naar het hulpverleningslandschap.”

Een interview met één van de spelers van Younited Beveren.

Alexi is zesentwintig jaar oud, woont in Beveren en werkt als sorteerder. Hij startte bij Younited Beveren in de winter van 2021 en was de eerste deelnemer aan het Younited-project.

Wat is Younited voor Alexi? “SK Beveren geeft plezier, maar vooral fitheid. Ik vind het een toffe werking, want zo komen jongeren buiten en komen ze tot beweging. De eetmomenten vind ik leuk, want zo leer je deelnemers op een andere manier kennen dan op de trainingen.” De sfeer binnen het team zit goed, volgens Alexi. En als het wat minder gaat is er ruimte om erover te praten, één op één, met Joke. “Je kan altijd een afspraak maken om met Joke te praten. Zij doet ook mee aan de trainingen.”

“Bij Younited zijn er verschillende regels, zoals op tijd komen en beleefd zijn tegen elkaar. Het is dan ook verboden om verbaal of fysiek geweld te tonen aan elkaar. Dit vind ik belangrijk, want het zorgt voor een groot respect en vertrouwen naar elkaar toe.”

Alexi komt wekelijks naar de training. “Ik vind dat heel belangrijk, want Kasper en Joke steken hier veel tijd in. Voetballen is voor mij heel belangrijk. Ik voel me veel beter en fitter sinds ik bij Younited ben.”

Meer weten over Younited

Of het nu de warmte van de kleedkamer is of de adrenaline op het veld, de roes van de overwinning of het verdriet van een nederlaag: bij Younited Belgium delen we lief en leed. Onze spelers vinden in hun team meer dan enkel ploegmaats, ze vinden er ook een thuis. Ongeacht afkomst, leeftijd of levenswandel is het gevoel van een kleedkamer binnen te stappen en er een thuis te vinden universeel. Het geeft vleugels aan de spelers van een Younited-team, ze vinden ze er een positieve identiteit en energie om hun leven een nieuwe wending te geven.

Het bouwen aan zelfvertrouwen, een beter zelfbeeld ontwikkelen, uitgaande van de eigen krachten en mogelijkheden, opnieuw structuur brengen in het leven, de kracht van de groep en het gevoel ergens toe te behoren: dat willen de coaches van Younited-teams aan hun spelers bieden. De eerste stap zetten in de richting van een nieuw begin. Voetbal is maar een middel, maar wat een middel. Geen enkele sport heeft zo’n breed draagvlak. Ons netwerk van sociale organisaties, voetbalclubs en stedelijke diensten kan getuigen van de procesmatige manier waarop zowel lokaal als nationaal gewerkt wordt, steeds met één oog op de sociale doelstellingen en het andere op het voetbalspelletje.

Ga naar de website van Younited Beveren: klik hier.

Dit artikel verscheen in Magis

Dit artikel verscheen ook in Magis, het magazine van CAW Oost-Vlaanderen (jaargang 10, nr. 4, okt-nov-dec). Blijf op de hoogte: schrijf je in en ontvang Magis in je brievenbus of digitaal.