Getuigenis

Straathoekwerker maakt corona-survivalgids

Straathoekwerk tijdens de coronacrisis. Een uitdaging. Want hoe vind je de balans tussen de coronamaatregelen en een baan die zich grotendeels op straat en in de buurt van mensen afspeelt? Straathoekwerker Lars beschouwde de coronacrisis als een kans. Hij ging op zoek naar andere manieren om rondhangende jongeren te benaderen. Hij schreef een survivalgids.

Dag Lars, hoe gaat het met jou?

Gezien de situatie gaat het vrij goed. Het is niet altijd even gemakkelijk om werk te combineren met een baby in huis. Ik zie het als een uitdaging. We maken er gewoon het beste van.

Welke invloed heeft de coronacrisis op jouw baan als straathoekwerker?

In normale omstandigheden bestaat mijn job uit overleg, huisbezoeken en rondhangen op straat. Op straat zit ik vaak op een bankje met een gast of leg ik contact met groepen jongeren. Dat is nu allemaal niet vanzelfsprekend. Ik zie de coronacrisis als een kans om op een andere manier aan straathoekwerk te doen.

Ik zie de coronacrisis als een kans om op een andere manier aan straathoekwerk te doen.

Hoe beleven jouw gasten de coronacrisis?

Sommige gasten houden zich in hun ‘kot’ goed bezig en hebben een stabiele thuisbasis. Bij anderen loopt het moeilijker. Hoe langer de lockdown duurt, hoe zwaarder zij het krijgen. Ze missen hun vrienden, familie en school. Wat me opvalt is dat de gesprekken niet alleen over het coronavirus gaan. De thema’s waarover ik met hen vóór de crisis sprak, blijven aan bod komen. Hun leven gaat door, maar dan in hun kot.

Hoe houd je contact met je gasten?

De laatste weken zoek ik contact via chat, telefoon, beeldbellen, gamen en sociale media. Ik ben actief op Instagram, Facebook en sinds kort op Houseparty. Als ik een foto, vraag of filmpje post, zijn er altijd gasten die reageren. Recent ontwikkelde ik ook een lockdown-survivalgids voor hen.

Hoe is de survivalgids ontstaan?

Sinds de uitbraak van het virus probeerde ik iedere dag het straathoekwerk tot in het kot van jongeren te krijgen. Na een tijdje stelde ik vast dat ze zich thuis verveelden. Daar wilde ik iets mee doen. Het begon met een wedstrijd op mijn Instagram-account. Ik ontving 28 reacties en maakte online de drie winnaars van een cadeaumand bekend. De winnende jongeren reageerden enthousiast, maar ik vond het jammer dat de anderen niets kregen. Ik wilde meer doen dan alleen een wedstrijd. Ik wilde iedereen iets leuks geven en tegelijkertijd aandacht besteden aan hun psychisch welzijn. In de ideale wereld informeerde ik hen ook over de coronamaatregelen. En dat alles op een manier die de gasten aansprak.

Ik wilde iedereen iets leuks geven en tegelijkertijd aandacht besteden aan hun psychisch welzijn.

En dat is gelukt?

Gelukkig kon ik op de hulp van mijn vriendin rekenen. Samen hebben we de survivalgids in elkaar gebokst. We hebben goed nagedacht over de toon. Die moest informatief zijn, maar ook chill, niet te overdreven gestyled en met een humoristische noot. Door die aanpak hoop ik dat de gids jongeren helpt om moeilijk bespreekbare thema’s toch bespreekbaar te maken. Iedereen leeft nu op elkaars lip, heeft moeite om een rustige plek te vinden en zichzelf te zijn. Ook zaken als irritatie, eenzaamheid en depressie komen aan bod.

Hoe heb je de gids verspreid?

De 28 deelnemers aan de wedstrijd hebben de gids via de post ontvangen, maar in principe kan iedereen die geïnteresseerd is een exemplaar krijgen. Gasten kunnen me aanspreken per mail, telefoon of sociale media om de gids te krijgen.

Als deze crisis me één ding leerde, dan is het wel dat de kleine dingen eigenlijk de grote dingen zijn.

Wat is het eerste dat je als straathoekwerker zult doen als de overheid de maatregelen versoepelt?
Rondhangen op mijn vaste hangplaatsen, mijn gasten terugzien en samen genieten van de gewone dingen. Als deze crisis me één ding leerde, dan is het wel dat de kleine dingen eigenlijk de grote dingen zijn.

Download jouw lockdown-survivalgids onderaan deze pagina. Heb je vragen over de gids? Contacteer Lars op 0472 22 33 10, lars.steegen@cawlimburg.be, Facebook of Instagram.

Download: Survivalgids