CAW Halle Vilvoorde

Tijdelijke verhuis vestiging Vilvoorde door verbouwing

De volwassenen- en jongerenwerking van Vilvoorde zal tijdens de verbouwingen haar activiteiten niet kunnen uitoefenen in het gebouw in de Jean Baptiste Nowélei, dus zal het tijdelijk moeten verhuizen. Het CAW krijgt de eerste verdieping in het voormalig Van Helmont ziekenhuis (ook bekend als rusthuis Ter Linde II) in de Vaartstraat ter beschikking van het Sociaal Huis van de stad Vilvoorde.

CAW Halle-Vilvoorde heeft verschillende werkingen in Vilvoorde: het inloopcentrum en de sociale kruidenier in de Mechelsesteenweg, twee opvangcentra waarvan Opvang ’t Broek in de Harensesteenweg en het Themahuis in de Guido Gezellestraat en de ambulante werkingen voor jongeren (JAC) en voor volwassen in de Jean Baptiste Nowélei 33. Die laatste twee werkingen hebben al sinds 1999 hun vaste stek in de Nowélei. De organisatie heeft het pand in hartje Vilvoorde al die tijd gehuurd van vzw Televil. Toen Televil besloot het pand te koop te zetten, was de keuze voor het CAW snel gemaakt. Doordat het gebouw pal in het centrum ligt, vinden de mensen makkelijk hun weg naar daar en blijft de drempel laag om letterlijk de stap naar hulpverlening te zetten. Daarom besloot CAW Halle-Vilvoorde het pand in 2019 te kopen.

Er is echter een grondige verbouwing nodig, want het gebouw is afgeleefd en de bijgebouwen aan de achterkant staan zelfs op instorten. Bovendien is het personeelsbestand in de vestiging Vilvoorde op enkele jaren tijd verdubbeld, dus de huidige oppervlakte is te klein voor alle werknemers. Het huidige gebouw zal helemaal gestript worden om te voldoen aan de Vlaamse kwaliteitseisen inzake energieverbruik, toegankelijkheid, brandveiligheid e.d. In de bijgebouwen achteraan zullen volwaardige ruimtes gecreëerd worden met een keuken, die ook kan dienst doen als vergaderruimte, en twee bureel- en/of gespreksruimtes. Bovenop de achterbouw komt een terras. De ruimtes in de kelder zullen bijkomend in gebruik genomen worden en  omgebouwd worden tot vergaderzalen, extra gesprekslokalen en sanitaire ruimtes. Het hoofdgebouw zal rolstoeltoegankelijk gemaakt worden en de circulatie zal logischer gemaakt worden met een goed zichtbaar onthaal, een mooie wachtzaal met vlakbij het sanitair voor bezoekers, voldoende gesprekslokalen en ruime burelen. De dakconstructie zal gewijzigd worden, waardoor de beschikbare oppervlakte op de bovenste verdieping groter wordt. Toch zal de kenmerkende uitstraling van het voormalige RTT-gebouw, met zijn architectuur uit de jaren 30, grotendeels behouden blijven.

De volwassenen- en jongerenwerking van vestiging Vilvoorde zal tijdens de verbouwingen haar activiteiten niet kunnen uitoefenen in het gebouw in de Jean Baptiste Nowélei, dus zal het tijdelijk moeten verhuizen. Het CAW krijgt de eerste verdieping in het voormalig Van Helmont ziekenhuis (ook bekend als rusthuis Ter Linde II) in de Vaartstraat ter beschikking van het Sociaal Huis van de stad Vilvoorde. Sociaal Huis en CAW organiseren in datzelfde gebouw ook al de winteropvang. Om de verhuis zo vlot mogelijk te laten verlopen, zal de volwassenen- en jongerenwerking van vestiging Vilvoorde een week niet beschikbaar zijn, namelijk van vrijdag 26 maart tot en met donderdag 1 april. Vanaf vrijdag 2 april zal de werking terug bereikbaar zijn voor het publiek. De winteropvang in de Vaartstraat blijft wel open. De werking van vestiging Vilvoorde zal ongeveer anderhalf jaar in Ter Linde II verblijven.

Voor de aankoop krijgt het CAW een subsidie van Vlabinvest, het agentschap dat zorgvoorzieningen ondersteunt in de Vlaamse Rand. Voor de verbouwingen zal het CAW subsidies krijgen van de Vlaamse overheid, via VIPA (Vlaams Infrastructuurfonds). Dankzij deze subsidies zullen de verbouwingen kunnen leiden tot een duurzame, toegankelijke en betaalbare zorginfrastructuur. VIPA zal ongeveer de helft van de verbouwingskosten subsidiëren en het CAW zal de bijkomende kosten financieren uit eigen werkingsmiddelen.