Relatietips van Seksuolotte in coronatijden

Er staat een uitdagende periode voor de deur. Het coronavirus breidt zich uit. De overheid raadt aan om zo min mogelijk met anderen in contact te komen. Een knuffel of een handgebaar kan niet meer. We moeten fysiek afstand nemen van elkaar. En dit blijkt niet evident. Ondanks je elkaar niet fysiek kan aanraken, kan je je toch mentaal verbonden voelen.

Lotte Van Wezemael, ook wel gekend als Seksuolotte, geeft tips hoe we hier samen kunnen doorkomen.

Probeer fysiek contact zoveel mogelijk te vermijden. Het is heel moeilijk om je naasten niet te knuffelen, kussen… maar beter nu even volhouden om dan nadien te beseffen hoeveel je aan elkaar hebt en hoe belangrijk die verbinding tussen jullie is.

Tips voor als je samenwoont met je lief, familie of vrienden

  • Zorg voor een goede balans tussen quality time en me time. Het betekent niet omdat je in éénzelfde huis woont dat je continu dingen samen moet doen. Probeer ook tijd voor jezelf te maken. Je hoeft daarvoor niet per se in een andere ruimte te zitten of naar buiten te gaan. Oordoppen, oortjes of een koptelefoon kunnen helpen om je een beetje af te schermen. Probeer ook activiteiten samen te doen en niet te vervreemden van elkaar. Je kan hier gerust afspraken over maken (wie doet wat wanneer?) of een weekplanning maken.
  • Welke activiteiten kan je samen doen? Denk eens na welke leuke dingen jullie al lang niet meer hebben gedaan als koppel, als gezin of als vrienden. Gezelschapsspelletjes, karaoke-namiddag, samen postkaartjes schrijven voor rusthuizen of mensen die je weinig ziet, puzzelen, samen bakken, samen koken, buiten spelen…
  • Welke activiteiten kan je alleen doen? Denk eens na welke dingen je al lang hebt laten liggen of die je altijd graag hebt willen doen. Origami leren vouwen, je kleerkast opruimen, een taal leren, een boek lezen, fotoalbums maken, in de tuin werken, een muziekinstrument leren bespelen, schilderen…
  • Probeer in je activiteiten (zowel apart als samen) ook voldoende balans te vinden tussen actieve dingen en rustgevende dingen. Zorg dat je voldoende beweging hebt, door bijvoorbeeld te gaan wandelen, te fietsen, thuis te fitnessen… maar neem ook genoeg adempauzes. Af en toe eens niets doen, rustig een film kijken, een boek lezen, een podcast luisteren, een dutje doen, mediteren…
  • Praat met elkaar. Zowel over positieve dingen als over negatieve dingen. Het is goed om af en toe wat te ventileren over de huidige situatie, maar we mogen ook eens wat verluchting opzoeken in andere gespreksonderwerpen. We zijn het ook niet gewoon om elkaar zo vaak te zien en dat kan voor spanningen zorgen. En dat is oké, maar maak het bespreekbaar.

Tips voor als je alleen woont en weinig contact hebt met je lief, familie of vrienden of als je contact wilt houden met anderen dan degenen met wie je samenwoont.

  • Het is nu meer dan ooit belangrijk om verbinding te maken met elkaar. En dat gaat nu enkel via virtuele wegen. Gebruik Whatsapp, Skype, Facetime, Instagram… ten volle om elkaar ook echt te zien. Je kan gewoon gesprekken met elkaar voeren, maar probeer ook creatief te denken. Check samen dezelfde film en geef live commentaar, doe aan virtueel dineren (kook voor jezelf en videochat met elkaar terwijl je eet), installeer een app waarbij jullie tegen elkaar kunnen spelen…
  • Er worden nu heel wat oproepen gedaan om anderen te helpen. Stuur kaartjes naar rusthuizen, spreek videoboodschappen in voor de mensen die je weinig ziet, solidariteitsgroepen om naar de winkel/apotheek te gaan voor mensen die niet naar buiten mogen… Dit kan je ook doen als je samenwoont met anderen. Help elkaar!