Gesprekken die verbinden en kracht geven

10 jaar CAW Antwerpen, dat is 10 jaar mensen sterker maken.
We zetten ons elke dag in voor een samenleving waarin elke mens hoofd en hart boven water kan houden.

Alma is een open huis voor vrouwen met een migratieachtergrond in een kwetsbare situatie. Het is een ontmoetingsplaats met een warm onthaal en een ruim aanbod aan activiteiten.

Teta (50) wacht me op met een grote glimlach. Of ik zin heb in koffie of thee, vraagt ze. De ontvangst in Alma is warm en hartelijk, ik voel me meteen thuis. “Dat was voor mij ook zo”, vertrouwt Teta me toe. “Toen ik hier de eerste keer binnenstapte in 2017, sprak ik geen woord Nederlands en kende ik hier niemand, maar ik voelde me meteen welkom. Ik was enkele maanden eerder aangekomen in België vanuit Angola. Omdat ik nog geen papieren had, mocht ik niet werken en thuis kwamen de muren op mij af. Zoveel alleen thuis zitten is niet goed, voor niemand.”

Het was haar man die Teta aanspoorde om naar Alma te gaan. Nieuwsgierig, maar met een klein hartje kwam ze naar een open onthaal. Sindsdien is Teta altijd naar Alma blijven komen. In het begin volgde ze de lessen Nederlands en deed ze mee aan enkele workshops. Ook toen ze haar verblijfsvergunning kreeg en ze de inburgeringscursus en taallessen volgde, bleef ze wekelijks komen.

“Voor mij voelt Alma als familie. Alma is als een warme knuffel.”

Al snel startte Teta een persoonlijk groeitraject bij Alma. Dan wordt Alma je leeromgeving: onder begeleiding van een coach kan je meewerken in de kinderopvang, het warm onthaal of bij de activiteiten. Je volgt dan verschillende vormingssessies en krijgt individuele coaching.
Teta werkte als vrijwilliger in kinderopvang zodat andere vrouwen de workshops kunnen volgen. Intussen is ze gastvrouw: op dinsdag en donderdag zorgt ze voor een warm onthaal van de vrouwen die naar de activiteiten komen. Ze zet koffie en thee, helpt bij de workshops en stelt de vrouwen op hun gemak. “Ik geniet van het sociaal contact en ben blij dat ze iets kan doen voor andere vrouwen.”

“Het is niet goed om de hele tijd tussen 4 muren te blijven zitten. Dat is niet goed voor je hoofd en die stress is niet goed voor je gezondheid. Het is beter om naar Alma te komen en hier andere vrouwen te ontmoeten. Dan voel je dat andere vrouwen dezelfde ervaringen en problemen hebben. Je voelt dat je niet alleen bent. Alma maakt vrouwen sterker. Ik was zoals de meeste vrouwen die hier binnen stappen: ik kende niemand in België en had geen netwerk. Alma heeft mij enorm geholpen, ik voel mij heel goed hier en kan andere vrouwen helpen. Dat maakt mij blij.”

“Je voelt dat je niet alleen bent. Alma maakt vrouwen sterker.”

Nu haar jongste dochter naar de crèche gaat, wil Teta de opleiding kinderverzorging starten bij de VDAB. “Werk vinden dat ik graag doe, dàt is mijn grote droom. De opleiding is een eerste stap om die droom waar te maken.”

“Ik zou het fantastisch vinden als mijn verhaal ervoor kan zorgen dat andere vrouwen ook de weg vinden naar Alma. Dat is mijn boodschap: blijf niet thuis zitten piekeren, kom naar naar Alma! Hier vind je vriendinnen en kan je activiteiten doen zoals naailessen, kookworkshops of gewoon een beetje praten en relaxen. Hier kan je praten over je problemen. Andere mensen kunnen je helpen. Een andere blik op je probleem kan helpen om het op te lossen. Hier word je sterker.”

Bij CAW geloven we in de kracht van verbinding. 
Wil jij bijdragen aan gesprekken die verbinden? Ontdek dan hier wat je kan doen!