Nieuwe collega's

Ergens nieuw starten in 2021, te midden van mondmaskers, afstandsregels en thuiswerken.

Regiocoördinator Godelieve Winckelmans waakte erover dat de nieuwelingen in haar team (Jonas, Laura en Lucas) zich snel thuis zouden voelen. “Ze hebben zich ongelooflijk vlot in het team ingewerkt. Vol enthousiasme en met veel zorgzaamheid voor hun cliënten. Met hun jeugdig enthousiasme brengen ze leven in de brouwerij. Het straalt ervan af hoe graag ze hun werk doen.”

Jonas en Lucas startten in het JAC in Diest. Laura in het Vrouwenopvangcentrum.

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Oost-Brabant.

Online starten

Jonas: “Ik startte in het begin van 2021, nadat ik in 2020 al een deel van mijn stage hier in het JAC deed. Het is in zo’n online tijden niet makkelijk om je collega’s te leren kennen. Je ziet enkel gezichten in een zoom-meeting. Van zodra we meer op het werk kwamen, heb ik echt mijn best gedaan om gesprekken aan te gaan in de wandelgangen, om toch wat meer verbinding te maken met de collega’s.”

Laura: “Dat was toch ook niet altijd evident. Door corona was ik minder geneigd om zomaar in het bureau van andere collega’s binnen te stappen om een praatje te maken. Ik ben blij dat we later op het jaar in het echt samen casusbespreking konden doen en zelfs een teambuilding gedaan hebben, met een wandeling en een barbecue, om zo elkaar te leren kennen.”

Godelieve: “Zo snel als het kon zijn we met kleine groepen collega’s in het echt die casusbespreking gaan doen. Net omwille van die verbinding, om bij te leren van elkaar.

Te voelen dat je er niet alleen voor staat.

Ik heb onze nieuwe collega’s van heel dichtbij opgevolgd. Met wekelijks een gesprek over cliëntwerk, interessante lectuur, vragen waar zij mee zaten. Ze zijn allemaal heel open dat leerproces aangegaan, vroegen om feedback en afstemming. Dat vind ik enorm knap.”

Achter de maskers

Laura: “Wanneer hier in het opvanghuis een nieuwe vrouw binnenkwam, vond ik die maskers toch in de weg zitten. Hoe voelt iemand zich echt achter dat masker?”

Lucas: “Corona heeft sowieso overal nog een schep bovenop gedaan. Wanneer jongeren bij ons terecht komen, zitten ze vaak al over een grens waar hun situatie erg complex is geworden. Het gaat dan over heel erg veel, zodat het echt wel zware en pittige casussen zijn.”

Jonas: “Dat maakt het werken ook anders met die jongeren. Ik haal er zelf veel energie uit om er voor hen te kunnen zijn.

Je merkt hoe betekenisvol je kan zijn.

Dat zelfs een gesprek waar je niet echt veel acties of doelen hebt kunnen bereiken, toch altijd iets teweeg brengt bij die jongere. Gewoon omdat je er bent, en op maat kan werken en samen kijkt welke mogelijkheden er zijn.”

37

In 2021 startten maar liefst 37 nieuwe collega’s in ons CAW: in projecten, ter vervanging van anderen die uit dienst gingen of langdurig afwezig waren.

Wil u graag meer cijfers?
Ontdek ze allemaal in ons cijferboek.

Gebeten door onze verhalen?
Lees ze via www.caw.be/mensen.