Over Koffie & Formulieren

Over Koffie & Formulieren

Bekijk de locaties

Mensen in kwetsbare posities ondervinden grote nood aan administratieve ondersteuning. Mensen komen aankloppen met stapeltjes brieven, met en zonder venstertjes, al dan niet geopend. Wat moet ik doen met die brief van de woonmaatschappij? Hoe vraag ik een huursubsidie aan?

Deze hulpverlening is enkel beschikbaar in de regio Antwerpen.

Bekijk de brochure

Hoe formuleer je antwoorden op zulke vragen? Hoe zorg je ervoor dat je aanbod relevant is? En hoe zet je daarvoor vrijwilligers in? Daarvoor werkten CAW en SAAMO samen Koffie & formulieren uit: een werking die ontmoeting en ondersteuning combineert, om zo onderbescherming aan te pakken. Een samenwerking tussen een hulpverleningsorganisatie, een lokale buurtactor en vrijwilligers.

Praktische administratieve ondersteuning

Een tiental jaar geleden kreeg CAW Antwerpen steeds meer cliënten te zien met een nood aan ontmoeting én aan praktische administratieve ondersteuning. Ook bij het publiek van SAAMO nam de administratieve nood toe. Het buurtwerk zocht naar manieren om op die vraag in te spelen. Beide organisaties bundelden hun krachten, ze wilden mensen op maat helpen, werken aan preventie via ontmoeting en een brug leggen tussen het lokale buurtwerk en professionele hulp. Dat mondde uiteindelijk uit in ‘Koffie & formulieren’.

Geen formulieren zonder koffie

Koffie & formulieren is een werking die ontmoeting en ondersteuning combineert. Met de juiste randvoorwaarden, op een geschikte locatie en met een sterk vrijwilligersbeleid. Het concept werkt alleen als het koffiegedeelte evenwaardig is aan het formulierengedeelte. Geen administratieve ondersteuning zonder een ontmoetingsplaats: je wilt mensen immers aanspreken op wie ze zijn en niet op hun probleem. Je hebt bovendien een geschikte locatie nodig, én een sterk vrijwilligersbeleid. Kortom, er moet aandacht zijn voor de ‘formulieren’ maar vooral ook voor de ‘koffie’.

Het model, tips en leidraden

Wil je graag meer weten over hoe we dit aanpakken en wat we juist doen? Lees dan onze brochure, geschreven vanuit de dagelijkse praktijk. De formule ‘Koffie & formulieren’ ontstond met vallen en opstaan, botsen en discussiëren, stilstaan en nadenken, benoemen, elkaar vinden en opnieuw experimenteren. CAW Antwerpen en SAAMO Antwerpen schreven samen met SAM uit wat het model inhoudt.

Overweeg jij om Koffie & formulieren op te starten? Of zette je al een Koffie & formulieren op maar wil je nagaan of je rekening houdt met alle valkuilen? Dan is deze publicatie er voor jou!

Download de brochure

Neem contact met ons op

Bekijk de locaties