Studiedag ‘Hij/zij voorbij’ over transgendersensitief werken

Steeds meer medewerkers in de zorg, dienst- en hulpverlening krijgen vragen over genderidentiteit en genderdiversiteit of werken met transgenderpersonen of hun naaste omgeving. Het Transgender Infopunt (UZ Gent), CAW Oost-Vlaanderen (als referentie-CAW voor het transgenderthema) en Stad Gent nodigen jou als professional daarom uit op de studiedag ‘Hij/zij voorbij’ over transgendersensitief werken op 7 oktober 2019.

In de voormiddag van de studiedag komt een aantal sprekers aan het woord.

  • Prof. dr. Joz Motmans (psycholoog/socioloog en coördinator bij het Transgender Infopunt, onderzoeker en docent Genderstudies aan de UGent) geeft een algemene inleiding op het transgenderthema. Er wordt o.a. stilgestaan bij concepten als sekse, genderidentiteit, genderrol en seksuele oriëntatie. Daarnaast wordt de sociale en juridische positie van transgender personen in België geschetst.
  • Prof. Els Elaut (psycholoog-seksuoloog bij het Centrum voor Seksuologie en Gender (UZ Gent) en coördinator genderteam UZ Gent) begeleidt transgenderpersonen in hun wens tot medische gender-affirmerende behandeling. Ze licht de huidige protocollen en het transgenderzorgpad voor volwassenen toe.
  • Karlien Dhondt (kinderpsychiater en coördinator van het kinder- en jongeren-genderteam aan het UZ Gent, het enige Belgische multidisciplinaire centrum waar ouders en kinderen opgevolgd worden) staat stil bij genderidentiteit en -ontwikkeling van kinderen en jongeren. Hoe kan je jonge kinderen en tieners hierin begeleiden? Wanneer moet je hulp inschakelen? Waar kan je deze vinden?

In de namiddag kan je kiezen uit een aantal workshops.

  • Buiten de hokjes: als m/v niet past. De uitdagingen voor en specifieke vragen van non-binaire personen in de zorg, dienst- en hulpverlening
  • Werken met de gezinscontext: de noden van partners en ouders van transgenderpersonen
  • Het versterken van mentale veerkracht en suïcide coping bij transgenderpersonen
  • Gender-en cultuursensitief werken in de zorg, dienst- en hulpverlening

Het volledige programma en alle details vind je hier terug.

Praktisch

De studiedag vindt plaats op maandag 7 oktober in De Centrale (Kraankinderstraat 2 in Gent (ingang Ham)). Je kan hem gratis bijwonen, maar inschrijven is verplicht en doe je via deze link.