Lidia en Christel: vriendinnen en klanten van Sociale Kruidenier ‘Idem Dito’

Lidia (39) en Christel (54) zijn buurvrouwen en boezemvriendinnen. En ook vaste klant van de Sociale Kruidenier Idem Dito en grote fan van het inloopcentrum van CAW Halle-Vilvoorde. “Toen we een woning kregen toegewezen door het OCMW, belandden we toevallig tegenover elkaar. Dankzij het CAW kunnen we veel centjes besparen en vooruit in het leven.”

De sociale winkel Idem Dito biedt een kwaliteitsvol en waardig alternatief voor noodhulp: een winkelpunt met kwaliteitsvolle producten aan een lage prijs, waarbij men zelf de basisproducten kan kiezen en betalen. Lidia en Christel winkelen er daarom graag. De twee vrouwen delen niet alleen vriendschap, maar ook hetzelfde budget om maandelijks mee rond te komen. Beiden zijn ze daarvoor afhankelijk van het OCMW: “Na aftrek van onze vaste kosten, zoals huur, gas, water en elektriciteit, moeten we onszelf voorzien met 250 euro per maand”, vertelt Lidia. Christel zit daarnaast ook in schuldbemiddeling. Beide vrouwen hebben het niet makkelijk om rond te komen: “Je moet eten en kleding kopen, jezelf verzorgen want je voorkomen is heel belangrijk. Ik loop niet graag als een ‘clochard’ over straat”, zegt Lidia. Christel vult aan: “Je haar moet ook gedaan worden en van mijn bedrag gaat er ook nog een deel naar medicatie. Het is heel moeilijk om dat met maar 250 euro te doen.”

Via via

Christel hoorde via via dat er een ‘sociaal winkeltje’ was in Vilvoorde. Dankzij haar sociaal assistent bij het OCMW kwam ze in contact met Jeroen. Jeroen is een vaste medewerker in het inloopcentrum. Hij legde haar het reilen en zeilen van de Sociale Kruidenier uit. Van zodra ze zelf meer wist, heeft ze meteen haar buurvrouw gebeld. “Voor mij is het CAW is een plek waar ik ook terecht kan bij een hulpverlener om te praten over mijn problemen”, zegt Lidia. “Daarnaast helpen ze me ook met het begrijpen van de Belgische wetgeving. Ik ben van Russische afkomst en ondanks ik de afgelopen zeventien jaar goed ingeburgerd ben, begrijp ik toch nog niet alle regels. Ik kan gewoon bellen of even langskomen als ik hulp nodig heb”, gaat Lidia verder. Maar ook voor Christel is onder meer die administratieve hulp al nodig geweest: “Jeroen helpt ons vaak uit de nood. Als ik iets niet begrijp van mijn papieren of als ik even niet weet hoe het verder moet, dan bel ik naar Jeroen. Hij helpt ons en is altijd vriendelijk.”

“We besparen veel geld dankzij Idem Dito”

Goed leven dankzij CAW

De Sociale Kruidenier heeft Christel en Lidia al meerdere keren culinair verwend. “We besparen veel geld dankzij Idem Dito”, zegt Christel. “Een goed stukje vlees kost in de winkel te veel voor ons. Hier kunnen we bijvoorbeeld voor maar vijf euro ossobuco eten. Daarvoor betaal je in de winkel ongeveer 45 euro”, vult Lidia aan. “En een lekkere biefstuk”, zegt Christel, “dat kunnen wij normaal ook niet kopen. Hier lukt dat wel en het smaakt ons altijd ontzettend goed als dat op ons bord ligt.”
“Daar krijgen we ook nog eens witloof bij”, lacht Lidia.

ILC als café

Christel en Lidia raden het iedereen aan om eens naar het inloopcentrum (ILC) ‘Komma binnen’ te gaan. “Op café gaan is heel duur voor ons, maar hier kan je al eens een gratis koffietje komen drinken of op donderdagmiddag iets warms eten aan een lage prijs.” Toch dient het ILC niet enkel om de maag te vullen: “Je kan hier ook heel andere dingen doen als je dat interesseert. Zo kan je bijvoorbeeld mee koken. Dat is ideaal voor mensen die eenzaam zijn, want zo leer je mensen kennen en kan je een babbeltje slaan”, zegt Lidia. “Iedereen heeft problemen en dan is een gesprekje zeker en vast welkom. Bovendien maak je op die manier vrienden bij”, zegt Christel.

“Mensen zijn altijd positief verrast want ze weten niet dat het bestaat.”

Heel dankbaar

Lidia vindt de Sociale Kruidenier een heel goed initiatief in België, maar ze vindt ook dat er nog te weinig mensen het initiatief kennen: “Mensen kunnen samen afspreken, zoals ons, en naar hier komen met de bus. Als we iemand horen zeggen dat die het moeilijk heeft, vertellen we meteen over de ‘CAW-winkel’. We vertellen dan dat het hier wat goedkoper is en dat je hier dezelfde merken kan krijgen als in de grote supermarkten. Mensen zijn altijd positief verrast want ze weten niet dat het bestaat.” Toch weet Lidia heel goed dat sommigen te fier zijn om via een sociaal project hun inkopen te doen. Daarom wil ze ook via dit interview iedereen aansporen om anderen te overtuigen dat ze hulp mogen aanvaarden. “Wij durfden het eerst ook niet, maar we hebben het toch gedaan. Als je hulp nodig hebt, moet je je fierheid opzij durven zetten. Wij zijn het CAW vandaag enorm dankbaar en kunnen echt genieten van al wat ze ons geven”, besluit Christel.

 

Meer info over de sociale kruidenier vind je hier.