Praat erover
Getuigenis

Straatverhaal - Schijnt bedriegt

Het verhaal Schijn bedriegt staat in Straatverhalen, een bundel met verhalen over straathoekwerk. De bundel is een samenwerking tussen woordkunstenaar Jee Kast, Kunst & Vormgeving Atlas College Genk en het Limburgs Steunpunt Straathoekwerk door CAW. Lees nu het verhaal over Mike, Anneleen en Lienne.

Mike

Ken je Mike? Mike is een extraverte jongen van 18. Hij kent iedereen in zijn gemeente en klampt iedereen op zijn weg aan om een babbeltje te doen. Bij zijn kameraden staat hij bekend als de wildebras die alles stuk maakt. Hij verslijt fietsen als schoenen. Gsm’s gaan niet langer dan enkele maanden mee en mp3-spelers begeven het in zijn handen wel héél vlug. Hij leeft intens. Laatst zag hij een clipje van een BMX- of motostunt op tv en hij had zoiets van: dat kan ik ook. Dat doe ik wel even na. Met zijn herenfiets.

Als de jongeren op het plein hun bal op een dak sjotten, roepen ze Mike. Voor je het goed en wel beseft, klimt hij als een getraind topsporter op het dak om met veel plezier de bal te halen. Het show’ke geeft hij er gratis bij. Zijn vlotte babbel, sportiviteit en goede “looks” zorgen dat hij veel succes heeft bij de meisjes.

Annabel en Lienne

Ken je Annabel? Annabel is een vaste klant in het jeugdhuis. Een hele sterke persoonlijkheid, niks lijkt haar te deren. Je ziet haar altijd lachen, altijd in een vrolijke bui. Ze heeft héél veel vrienden en niet alleen in haar eigen gemeente. Overal waar ze komt, kent ze wel iemand. Als iemand een probleem heeft of nood heeft aan een babbel, staat Annabel klaar om hulp te bieden of te luisteren, al moet ze daar de hele nacht voor opblijven. Als je haar ooit tegenkomt, vergeet je haar niet meer.

Ken je Lienne? Lienne is een mooie slanke meid. Lang blond haar en altijd vol energie. Ze komt heel zelfstandig over, ook al is ze slechts 16 jaar.

Schijn bedriegt. Eerste, tweede, … zelfs de zoveelste indruk geeft niet altijd een correct beeld. Stukken van dat beeld worden bewust achtergehouden om een beter plaatsje in de maatschappij te krijgen. Mensen worden meesters in het camoufleren van hun problemen en tekortkomingen. We kijken nog een keer.

Mensen worden meesters in het camoufleren van hun problemen en tekortkomingen.

Mike, nog een keer

Mike is heel onzeker. Dit verbergt hij door zo extravert te zijn. Hij gaat naar het bijzonder onderwijs omdat zijn verstandelijk vermogen niet overeenkomt met zijn leeftijd. Gesprekken begrijpt hij niet altijd. Officiële documenten, rekeningen of andere paperassen zijn voor hem een raadsel. Door zijn scherpe opmerkingen en humor camoufleert hij dit en gaat niemand het snel merken. Hij komt uit een gebroken gezin met een verslaafde moeder en werd op jonge leeftijd misbruikt door haar drugsvriend. De looks, de show, heel zijn voorkomen zorgt er voor dat hij een heel zelfzekere plantrekker lijkt, zonder nood aan hulp.

Anneleen, nog een keer

Anneleen werd geadopteerd op late leeftijd. Ze heeft het hier zeer moeilijk mee. Uren en uren heeft ze doorgebracht bij psychiaters en psychologen. Verlatingsangst, bindingsangst, misschien zelfs borderline syndroom zijn termen waar ze mee goochelt om haarzelf mee te beschrijven. Ze kent al deze termen en theorieën, maar nog steeds voelt ze zich niet begrepen. Haar verantwoordelijkheidsgevoel voor alles en iedereen is indrukwekkend. Voor haar vrienden uit de gesloten instelling, voor haar alcoholverslaafde moeder. Zorgen nekken haar, terwijl voor de buitenwereld het gezin perfect en gelukkig lijkt. Anneleen heeft al enkele zelfmoordpogingen achter de rug, om van zelfmutilatie nog maar te zwijgen.

Lienne, nog een keer

Ook Lienne vertelt weinig over haar privéleven. Ze is zo mager omdat ze dagelijks speed gebruikt. Sinds haar veertiende al. Haar liefje is ouder en dealt. Hij bezorgt haar het spul in ruil voor seks. Ondertussen weet ze de speed zo goed te doseren dat ze de ganse dag onder invloed is. Op school, thuis, overal en ze lijkt normaal te functioneren. Zonder drugs stort ze echter in. Een van de redenen waarom ze zo weinig zegt, is dat haar moeder zich prostitueert. Een andere is dat ze in het bijzijn van haar vriend niet veel kan vertellen. Die vindt dat sommige zaken beter geheim blijven.

Download nu gratis de bundel Straatverhalen of ontvang een papieren exemplaar door een mail met jouw adresgegevens te sturen naar ward.mertens@cawlimburg.be.

Download: Straatverhalen bundel