De financiële steun van Ikea Welkom Thuis kwam precies op het goede moment

In België is een op tien ouders alleenstaand. Één op twintig alleenstaande ouders is ooit dakloos geweest. Ikea Welkom Thuis is een project dat alleenstaande ouders steunt met een starterspakket basismeubilair voor een nieuwe woning, hulp bij renovatie en de inzet van medewerkers als vrijwilliger. Ann Hendrix en Wouter Janssens, hulpverlener bij een woonteam van CAW Limburg, vertellen over hun ervaring met Ikea Welkom Thuis.

Dag Ann en Wouter, een woonteam, wat moeten mensen zich daarbij voorstellen?

Wouter: “Als medewerker in een woonteam verleen ik hulp aan mensen in hun thuisomgeving. De thema’s die daarbij aan bod komen zijn erg uiteenlopend, onder andere administratieve en psychosociale ondersteuning of hulp bij sociale vaardigheden en de uitbouw van een netwerk.”

Ann: “Alleenstaanden, koppels en gezinnen kunnen beroep doen op het woonteam. We hebben studio’s en appartementen waar we mensen opvangen en begeleiden die tijdelijk zonder woonst zitten. Je kunt ook bij ons terecht als je een woning huurt en voelt dat je extra ondersteuning nodig hebt.”

In 2022 hielp CAW Limburg 13 316 mensen. Welke verhalen gaan er schuil achter dit cijfer?

Wouter: ‘We komen in contact met mensen met zeer diverse achtergronden. Ze zijn doorgaans erg dankbaar voor de hulp die we bieden. Vaak is het contact met hun persoonlijk of professioneel netwerk zeer beperkt of onbestaand door negatieve ervaringen uit het verleden. Als hulpverlener probeer ik de bruggen die zijn opgeblazen terug te herstellen.”

Als hulpverlener probeer ik de bruggen die zijn opgeblazen terug te herstellen.

Het CAW sloeg de handen in elkaar met Ikea voor het project Welkom Thuis. CAW en Ikea richten zich hiermee tot eenoudergezinnen. Hoe ervaren jullie het werken met deze doelgroep?

Ann: ‘Eenoudergezinnen hebben vaak een beperkt budget. Ze beschikken daardoor over onvoldoende geld om een aantal noodzakelijke aankopen te doen. De energiecrisis heeft dit probleem alleen maar groter gemaakt. Financiële stress zet een rem op hun groeikansen.”

Wouter: “We stellen vast dat veel eenoudergezinnen een beperkt netwerk hebben. Het vinden van een betaalbare en kwaliteitsvolle woning vormt ook een grote uitdaging. De woningen op de privémarkt worden snel ingevuld door tweeverdieners. Daardoor zijn deze gezinnen vaak aangewezen op het aanbod van sociale huisvestingsmaatschappijen.”

Eenoudergezinnen hebben vaak een beperkt budget.

Op welke manier helpt het project Ikea Welkom Thuis het CAW om kwetsbare eenoudergezinnen sterker te maken?

Wouter: “Voor een alleenstaande mama met drie kleine kinderen kon ik projectmiddelen gebruiken voor de aankoop van een wasmachine. Haar oude toestel was kapot en zonder vervanging moest zij haar was doen bij de oma. De plek waar de oma woonde was enkel bereikbaar met de auto. Helaas heeft mijn cliënte geen eigen vervoer. De was doen bracht voor haar plots een enorme organisatie met zich mee die haar veel tijd en geld kostte en stress bezorgde. De financiële steun van Ikea Welkom Thuis kwam precies op het goede moment.”

Ann: “Ik schakelde Ikea Welkom Thuis in voor een mama met een dochter. Zij sliepen allebei op een dunne schuimmatras in de woonkamer. De mama had een heupoperatie achter de rug en moest nog een vervolgoperatie ondergaan. De situatie was voor hen allebei allesbehalve comfortabel. Met de projectmiddelen kocht ik een tweepersoonsbed, lattenbodem, matras en dekbedovertrek voor de mama. Iets later konden we met middelen van het OCMW ook een eigen slaapkamerinrichting voor de dochter aanschaffen. Dankzij die aankopen hebben ze nu elk een eigen comfortabele slaapplek.”

Meer weten over Ikea Welkom Thuis? Klik hier. Heb je een vraag voor het CAW? Neem contact op. Bel, mail, chat of kom langs.