Een graag geziene gast

Ergens thuiskomen terwijl je eigenlijk geen thuis meer hebt, het kan. In de basiswerking van CAW Oost-Brabant. Wat je er ziet kan je alleen maar begrijpen als je kijkt met de ogen van zij die er komen. En dan zie je een wereld waarin andere dingen tellen, andere vragen gesteld worden, een andere nood leeft, ander verdriet en andere hoop. En toch zijn het mensen zoals u en ik. Zoals Peter. U kent hem niet, maar ik hoop dat u hem ziet. 

Peter was al een tijdje ziek. Hij vocht tegen longkanker. Enkele maanden geleden werd hij opgenomen in het ziekenhuis, met de boodschap dat hij terminaal was. Wie je ook bent, wat je afkomst, kleur of context ook is, tegen de dood heeft niemand een verhaal.   

Peter, onafscheidelijk met z’n stompje sigaret in de mond. Peter de vrachtwagenchauffeur, wiens leven niet meer goed spoorde, waardoor hij dakloos werd. Hij kwam in onze directe opvang terecht en werd nadien kind aan huis bij ons inloopcentrum de Meander. Hier vond hij een plek om tot rust te komen en weer aansluiting te zoeken. 

Peter was een graag geziene gast, en een helpende hand waar hij kon. Met zijn groot hart voor het CAW en voor de strijd tegen onrecht, was hij een bijzonder mens. Toen hij niet meer zelf naar het inloopcentrum kon komen, gingen wij naar hem toe. Om de was te doen, en wat inkopen. Om hem, zolang het nog kon, in de rolstoel mee op pad te nemen, naar de Meander of op café. Daar genoot hij erg van. Tot ook dat niet meer lukte, omdat hij vaker sliep dan wakker was. 

Peter stierf vorige nacht. Zijn foto krijgt een plekje in de Meander. Telkens ik naar hem kijk, zie ik zijn verhaal. Het went niet, dit soort sterven. Want je blijft je afvragen of er niet nog zoveel meer had gekund, of zelfs gemoeten. Maar ook omdat je weet hoe goed het was dat je een stuk van zijn weg hebt kunnen meelopen.  

Daarom, voor Peter, blijven we geven, alles wat we hebben.  

Team basiswerk 

Mensen sterker maken. Het blijft een mooi streven. Voor ons is het zelfs meer dan een streven. Het is iets dat we daadwerkelijk doen. Hier in het CAW.

Samenleven is niet vrijblijvend. Je kan het niet in je eentje. En je kan ook niet verwachten dat een ander dat kan.  

Wat kan je wel? Geven om een ander. Met ons. Zowel de cijfers in ons jaarverslag, als verhalen daarachter over mensen zoals Peter, doen ons hopen en dromen van wat nog meer en beter kan. Geen vage hersenspinsels, maar concrete plannen die we graag willen realiseren. Samen met jou. Je leest erover op ons fondsenwervingsplatform ikgeefomeenander.be.