Lancering jongerencampagne: last op je schouders?

Meer en meer jongeren vinden weg naar online professionele hulp

Jongeren zijn sinds de invoer van de coronamaatregelen meer dan ooit op zoek naar een luisterend oor en een helpende hand. Zo ook online. Dat zegt het JAC, de jongerenwerking van het CAW, dat indrukwekkende cijfers over het gebruik van haar website openbaar maakt. De jongerenwerking van het CAW, die zich richt op 17 tot 25-jarigen,  ziet een verdrievoudiging van het aantal chatgesprekken dat door jongeren gevraagd wordt. Dit middel werd ook ingezet door de JAC-werking zelf om jongeren te kunnen blijven bereiken. Het aantal chatgesprekken met jongeren ligt vijf keer hoger in deze crisisperiode dan in dezelfde periode vorig jaar. Jongeren die hulp zoeken via de JAC-website, worden gratis geholpen door professionele hulpverleners en blijven volledig anoniem. Het grootste deel van die jongeren ligt wakker van de thema’s “welzijn en gezondheid” en “relaties en gezin”. Ook tijdens corona kunnen jongeren hun hart luchten, al beseffen ze dat niet altijd. Daarom lanceert het JAC vandaag het tweede deel van haar bekendmakingscampagne. Die campagne richt zich specifiek op 17- tot 25-jarigen en verduidelijkt dat professionele hulpverlening via het JAC toegankelijk, makkelijk en gratis is.

Last op je schouders

In haar nationale campagne met als thema ‘Kopzorgen’ maakte de jongerenwerking van het CAW in februari al duidelijk dat er geen zorg te groot of te klein is om mee aan te kloppen bij het JAC. Vandaag wordt ook het tweede thema ‘Last op je schouders’ gelanceerd. Later dit jaar volgen nog ‘relatiedip’, ‘op eigen benen staan’ en ‘FOMO’. Brede begrippen, waarvan het JAC uit ervaring weet dat veel jongeren zichzelf erin herkennen.

De lancering van het tweede thema ‘Last op je schouders’ komt op het perfecte tijdstip, aldus het JAC. “Veel 17 tot 25-jarigen blijven met een kleine of grote last op hun schouders rondlopen of zitten met vragen over de socio-economische gevolgen die COVID-19 met zich meebrengt. We merken dat jongeren vaak niet weten waarnaartoe. Het JAC is dé plek voor laagdrempelige eerstelijnshulp. Je kan er terecht met elke vraag en krijgt professionele hulp. Volledig gratis en anoniem.”

Indrukwekkende cijfers

Jongeren hebben op dit moment meer dan ooit nood aan professionele, betrouwbare hulpverlening op afstand. Velen vonden in hun zoektocht hun weg naar het JAC. Het aantal effectieve chatgesprekken kreeg een serieuze boost: Het aantal chatgesprekken met jongeren ligt vijf keer hoger in deze crisisperiode dan in dezelfde periode vorig jaar. Meer dan de helft van alle hulpaanvragen ging over “Welzijn en gezondheid”. Een vierde over “Relaties en gezin”.

 

 

Gratis professionele hulpverlening voor jongvolwassenen

Het JAC telt 56 vestigingen in Vlaanderen en Brussel. In alle vestigingen kunnen jongeren gratis, vrijblijvend en anoniem terecht met grote en kleine vragen. Het JAC werkt niet met vrijwilligers. De jongeren worden dus uitsluitend geholpen door professionele hulpverleners. “We richten ons bewust op 17-25 jarigen omdat zij vaak op wachtlijsten en breuklijnen stoten in de hulpverlening. Deze leeftijdsgroep wordt geconfronteerd met ingrijpende veranderingen. Ze staan op het punt te gaan studeren, werken, alleen wonen etc. Nu er een resem onvoorziene omstandigheden de kop opsteekt en er een aantal zekerheden wegvallen, is het cruciaal dat die jongeren weten waar ze terecht kunnen met hun vragen. We willen met deze campagne nog meer jongeren pro-actief bereiken en hen laten weten dat ze bij ons terecht kunnen met kleine en grote problemen.” verduidelijkt Shari Robijns, CAW-deskundige Jongeren.

(einde persbericht)

In het kader van de campagne interviewden we verschillende jongeren over mentaal welzijn en hun ervaringen met het JAC. De jongeren zijn beschikbaar voor interviews. Gelieve hiervoor contact op te nemen met Tessa Claes : tessa.claes@cawgroep.be – 0491 37 04 22

——————————————————————————————————————————————–

Info en contact voor hulpvragen:

www.jac.be of 0800 13 500

 

Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) versterkt welzijn

Het CAW zet zich in voor het algemeen welzijn en verleent hulp aan iedereen met een vraag of probleem. Bij de CAW’s staat de zorg voor kwetsbare mensen centraal. Hierbij streven we ernaar mensen terug verbinding te laten maken met zichzelf, hun familie, vrienden, buren en de bredere samenleving. Dit streven naar een warme solidaire samenleving kunnen we enkel in samenwerking met anderen en met voldoende middelen realiseren. We zijn allemaal een meerwaarde voor elkaar. CAW verbindt. Meer informatie: www.caw.be.

 

JAC, jongerenwerking  van het CAW

Het JAC richt zich op 12 tot 25-jarigen met grote en kleine problemen. Er zijn 56 JAC’s in Vlaanderen en Brussel. Jongeren kunnen gratis en anoniem terecht bij professionele hulpverleners, met eender welke vraag. Meer informatie: www.jac.be.

 

Contact voor persvragen

Tessa Claes – stafmedewerker communicatie CAW, Turnhoutsebaan 139a, 2140 Borgerhout
0491 37 04 22 – tessa.claes@cawgroep.be – www.caw.be