Praat erover

Geweld(ig) graag zien

Dit aanbod is enkel beschikbaar in de regio Zuid-West-Vlaanderen.

CAW is er voor iedereen met eender welke vraag rond welzijn. Je kan er terecht voor informatie of advies maar ook voor korte of langere begeleidingen, opvang of crisishulp.

Dit aanbod is volledig gratis. Iedereen met vragen rond familiaal geweld kan hiervoor terecht in het CAW.

Familiaal geweld

Geweld kan fysiek, verbaal, seksueel, psychisch of economisch van aard zijn. De verschillende vormen van geweld lopen vaak ook door elkaar. Alles die een ander schade toebrengt, controleert of domineert valt namelijk onder geweld.

Familiaal geweld is geweld dat plaatsvindt tussen familieleden. Bijvoorbeeld tussen ouders en kinderen, broers en zussen of (ex-)partners. Het omvat dus: partnergeweld, kindermishandeling, oudermishandeling, siblinggeweld of ouderenmis(be)handeling. Ook getuige zijn van geweld wordt beschouwd als een vorm van slachtofferschap.

 

Geweld(ig) graag zien is een campagne in samenwerking met de lokale besturen in Zuid-West-Vlaanderen. Algemene info over familiaal geweld kan je hier vinden. 

Getuigenissen familiaal geweld

Getuigenis Lien (37 jaar) & Tom (36 jaar)

Lies: Mijn vriend en ik zijn beiden licht ontvlambaar. Sinds enkele maanden lopen onze ruzies uit de hand en is er fysiek geweld. De laatste keer kwam de politie tussen en moest mijn vriend gehecht worden in het ziekenhuis. Toen was het voor mij duidelijk dat dit zo niet verder kon. De politie bracht ons in contact met het CAW. We gingen reeds langs voor een eerste gesprek.

Tom: Mijn vriendin en ik zijn beiden licht ontvlambaar. Wanneer we ruzie maken gaat het er heftig aan toe. Op een bepaald moment is het voor mij teveel en begin ik te roepen. Ik roep dan de lelijkste dingen eerst. De laatste keer kwam de politie tussen. Ik besefte dat er iets moest veranderen. Via de politie kwamen we in contact met het CAW. We gingen reeds langs voor een eerste gesprek.

Lien en Tom kwamen langs voor een eerste gesprek. Er werd geluisterd naar elk hun verhaal. Het werd snel duidelijk dat er geen één dader of één slachtoffer is in dit verhaal. Lien en Tom hebben het moeilijk om in gesprek te gaan over hun emoties. In het CAW leren ze opnieuw op een verbindende manier met elkaar communiceren.

Getuigenis Nicky (26 jaar)

Ik voelde mij al enige tijd niet goed in mijn relatie waardoor ik besloot de relatie te beëindigen. Mijn ex-partner bleef mij lastig vallen op verschillende manieren. Ik durfde mijn woning niet meer te verlaten. Ik voelde mij doodsbang en geïsoleerd. Het CAW hielp mij hierdoor.

Getuigenis Miriam (56 jaar)

Mijn vader is 81 jaar en heeft de ziekte van Alzheimer. Mijn bejaarde moeder neemt de zorg voor hem op. Echter wordt het thuis steeds moeilijker en moeilijker. De laatste tijd heeft hij blauwe plekken, waarvan ik vermoed dat die met geweld zijn toegebracht. Iedereen denkt dat het mama te zwaar wordt. Ze verliest al eens haar geduld en pakt hem dan hardhandig aan. We stelden reeds voor om naar een woonzorgcentrum te gaan, maar daar staat zij niet voor open.

Getuigenis Jules (9 jaar)

Soms zien mama en papa elkaar heel graag. Dan lachen ze en geven ze kusjes en knuffels.

Soms zien mama en papa elkaar niet graag. Dan roepen ze en moet ik naar mijn kamer.

Dit maakt mij verdrietig. Maar waarom word ik gestraft terwijl zij stout zijn? Misschien is het dan toch mijn schuld.

In het CAW staan we ook stil bij de impact die familiaal geweld heeft op het kind. Getuige zijn van geweld wordt beschouwd als een vorm van slachtofferschap. Kinderen die slachtoffer zijn, kunnen terecht in het CAW. We bekijken op welke manier er hulp kan worden geboden. Ofwel via de ouders ofwel rechtstreeks met het kind.