CAW maakt sterker
Je hoeft geen jongerentaal te spreken, en je zin te beginnen ‘bruh’ of ‘slay’. Je mail afsluiten met ‘LMAO’ is ook niet nodig, maar als je als hulpverlener een gesprek doet met jongeren, zijn er wel een aantal dingen om rekening mee te houden.
Een luisterend oor bieden en erkenning geven, zijn al een goed begin. Hoe doe je dat precies? We geven je graag een paar tips.

1. Wees nieuwsgierig, toon interesse
Probeer te luisteren zonder te oordelen of veroordelen. Geef jongeren de tijd om hun verhaal te doen en toon oprecht interesse. Wees nieuwsgierig naar de leefwereld van jongeren.
2. Geef geen ongevraagd advies
Als je te snel advies wil geven aan jongeren, dan wordt het soms ervaren als ongevraagd advies. Ze willen net dat je luistert. Zeggen wat iemand moet doen, komt over alsof je de les aan het spellen bent.
Door zelf meteen advies te geven, kan de jongere het probleem zelf niet oplossen. Wanneer je toch advies wil meegeven, vraag dan of het oké is als je jouw mening even geeft.
3. De jongere is kapitein van het schip
Laat jongeren kiezen over wat er gesproken wordt. Geef hen duidelijk het gevoel dat ze hun eigen baas zijn.
Bijvoorbeeld: Je merkt dat de jongere stiller is of zich wat down voelt. Je gaat in gesprek, maar de jongere zegt: ‘Ik wil hier liever niet op ingaan!’ Respecteer.
4. Luister écht
Wanneer jongeren naar jou komen om te ventileren, probeer dan te luisteren. Wanneer jij de situatie op jezelf gaat betrekken of over jezelf begint te praten, voelt die persoon zich niet gehoord en zal die minder snel terug de stap zetten om te komen praten.
Bijvoorbeeld: Een jongere heeft een moeilijke dag achter de rug. Een ruzie met mama, dan nog eens de bus missen, een uur wachten in de regen … het zit allemaal tegen vandaag …
Geef erkenning voor de moeilijke situatie. De situatie is voor de jongere moeilijk, wat niet wil zeggen dat jij dit als moeilijk ervaart.
Toon begrip: “Ik kan mij voorstellen dat ruzies vervelend kunnen zijn en dan nog eens de bus missen … super frustrerend!”
Zoek je nog meer tips?
- We maakten een brochure met communicatietips, gratis te downloaden.
- Verwijs jongeren door naar een JAC in je buurt.
- En hoe praten met jongeren zeker niet moet? Onze collega Hanne legt het uit in dit filmpje.
Jongeren in crisis?
Jongeren zijn de toekomst, maar hoe kan je die garanderen in een snel veranderende wereld waarin technologie, sociale druk en maatschappelijke verwachtingen, maar ook klimaatverandering, racisme, ongelijkheid en conflicten een grote impact hebben op hun welzijn?
Een op vijf Vlaamse jongeren tussen 11 en 18 jaar voelt zich meermaals per week ongelukkig, meer dan de helft heeft psychische klachten en 22 procent heeft meermaals zelfmoordgedachten gehad. Het zijn een paar cijfers uit een internationaal onderzoek van de UGent.
Als CAW willen we bijdragen aan een meer ondersteunende samenleving voor jongeren. Zo kunnen jongeren en jongvolwassenen tussen 12 en 25 jaar met vragen en moeilijkheden terecht bij JAC, het Jongerenaanbod van CAW. We vertrekken daarbij vanuit de jongere als autonome hulpvrager die bij ons kan aankloppen met eender welke vraag.
Samen met jongeren én met partners als gemeenten, overheden, scholen en jeugdwelzijn, willen we een positieve impact hebben op het welzijn van jongeren en hen helpen bij de uitdagingen die op hun pad komen. Wij zijn als JAC en CAW graag die compagnon de route.

Lees ook:
- Wil je ook aan de slag bij CAW? Check onze vacatures.
- Alles over JAC
- Meer over de crisismeldpunten
- Wil je iemand doorverwijzen? Zoek je nog meer tips? Onze pagina voor professionals zet je alvast op weg.
- Onze themanieuwsbrieven
CAW doet meer dan je denkt
Maar CAW helpt natuurlijk met zoveel meer. Zo steunen we de mensen die het psychisch moeilijk hebben, die leven in een onveilige thuissituatie, die hun schulden niet kunnen betalen… In onze nieuwsbrief en op deze pagina lichten we elke maand toe hoe CAW deze mensen ondersteunt, aan de hand van concrete voorbeelden, cijfers, interviews, getuigenissen en opiniestukken.
Wil je onze updates niet missen? Schrijf je in op de maandelijkse nieuwsbrief.
Over het CAW
Het Centrum Algemeen Welzijnswerk helpt mensen met al hun vragen en problemen die te maken hebben met welzijn. Een moeilijke relatie. Persoonlijke moeilijkheden. Financiële, administratieve, juridische of materiële problemen. Problemen in je gezin, familie of je ruimere sociale omgeving… We bieden ook hulp aan slachtoffers en daders van geweld, misbruik en betrokkenen van verkeersongevallen en misdrijven.